#54: Efteling / Madurodam

26 juli 2023 - 5 minuten 51 seconden - 2 reacties

Introductie

In deze zomeraflevering van Een Beetje Nederlands praten Robin en Yvette over iets typisch Nederlands. In deze aflevering gaat het over bekende Nederlandse pretparken. We bespreken twee pretparken: de Efteling en Madurodam.

Luister

Transcriptie

Download de tekst (PDF)

Robin: Hallo allemaal! Dit is Een Beetje Nederlands, dé podcast voor mensen die Nederlands leren. Wij zijn Robin… en Yvette en deze zomer doen we iets nieuws: iedere twee weken komt er een nieuwe aflevering waarin we allebei vertellen over iets typisch Nederlands. Dat is iets dat alle Nederlanders wel kennen, maar iemand die niet opgegroeid is in Nederland misschien nog niet.

Yvette: Het onderwerp van vandaag is… pretparken. Leuk woord vind ik dat, pretpark. Veel beter dan attractiepark, vind je niet?

Efteling

Y: Nou, je kunt het niet hebben over pretparken in Nederland, zonder het over de Efteling te hebben. Het populairste pretpark van Nederland, ook een van de grootste in Europa. Het park bestaat al sinds 1951 en het ligt in Kaatsheuvel, in de provincie Noord-Brabant.

R: Jaaa, natuurlijk, de Efteling. Wanneer was jij er voor het laatst?

Y: Ik was er afgelopen winter voor het eerst in jaren weer eens. Maar er zijn mensen die er bijna ieder jaar naartoe gaan. Voor corona had het park meer dan 5 miljoen bezoekers per jaar, echt megaveel. Sommige mensen zijn superfan van de Efteling, er is bijvoorbeeld een aparte wikisite met meer dan 2000 pagina’s en een podcast die alleen over de Efteling gaat.
In de Efteling vind je een sprookjesbos, achtbanen, een wildwaterbaan, maar het park staat vooral bekend om haar sprookjesachtige sfeer, met veel elementen uit fabels, legendes en dus ook sprookjes. Heb jij een favoriete attractie?

R: Hmm… ik ben er lang geleden een keertje geweest, maar de Droomvlucht is me toch wel bijgebleven.

Y: O ja, dat is een hele bekende. Dan stap je in een bootje en dan vaar je langs allerlei sprookjes, elfjes, planeten, je vaart eigenlijk door een droomwereld. Ik ben zelf stiekem ook wel fan van Hollebolle Gijs. Dat is een figuur uit een Nederlands versje, maar in de Efteling is het een afvalbak. Hij roept dan ‘papier hier’ en als je er iets ingooit, dan stopt hij even om je te bedanken. En, grappig feitje, hij stond er al in 1959. 

R: Wow, dat is lang! Komen er eigenlijk ook nog wel eens nieuwe attracties bij?

Y: Ja, af en toe. In 2020 kwam er nog een achtbaan voor kinderen bij, Max & Moritz. En er is sinds kort een inclusieve speeltuin. En volgend jaar wordt Danse Macabre gelanceerd, een nieuw themagebied dat vooral mysterieus en griezelig zal zijn. 

Madurodam

R: Mijn onderwerp is ook een pretpark in Nederland, maar een ander soort. Als kind ging ik eigenlijk nooit naar pretparken met achtbanen zoals Disneyland, maar waar ik wel regelmatig heenging is Madurodam.

Y: Ah! Daar ben ik dus nog nooit geweest. Hoe is dat?

R: Ik vond het heel leuk als kind en ik ben er dit jaar als volwassene weer geweest, en ik vond het nog steeds leuk! Ik zal eerst even uitleggen wat Madurodam precies is. Madurodam is een pretpark in Den Haag en het is heel anders dan andere pretparken. Madurodam is namelijk een miniatuurpark, waarin Nederlandse gebouwen en landschappen in het klein zijn nagebouwd. Er zijn veel beroemde gebouwen uit verschillende Nederlandse steden nagebouwd, het is echt indrukwekkend om te zien hoe gedetailleerd alles is gemaakt. En water is ook een groot thema in het park, de Deltawerken die we in aflevering 23 besproken hebben zijn bijvoorbeeld in het klein nagemaakt. Madurodam is buiten, je kunt door het park heen wandelen en de verschillende miniaturen bekijken.

Y: Klinkt goed! Ik kan me voorstellen dat het leuk is om Nederland op die manier te leren kennen. Zijn er specifieke miniaturen die je het meest zijn bijgebleven?

R: Zeker! De Dom van Utrecht, de hoogste kerktoren in Nederland, is er bijvoorbeeld nagebouwd. Je kan de kerkklokken ervan bedienen en daarmee een liedje spelen, echt leuk. Ook andere iconische plekken zoals Binnenhof in Den Haag en de Dam in Amsterdam zijn heel mooi nagemaakt.

Y: Dat klinkt heel leuk! Die miniaturen zijn zo gedetailleerd, heel knap! Ik moet zeker een keer een bezoekje brengen aan Madurodam. Is er nog iets te doen naast het bekijken van de miniaturen?

R: Absoluut! Naast het bekijken van de miniaturen zijn er ook interactieve activiteiten waar je aan kunt deelnemen. Je kunt bijvoorbeeld meehelpen met het laden en lossen van containerschepen in de haven, of zelf de sluisdeuren bedienen om schepen door te laten.

Y: Nou ja, ik ga meteen een kaartje boeken!

Daarmee komen we aan het einde van deze aflevering van Een Beetje Nederlands. We hopen dat je een beetje Nederlands geleerd hebt, en tot de volgende aflevering.

Word vriend van de podcast!

Vanaf nu kan je de podcast steunen door vriend van de podcast te worden.

Word vriend van de podcast via deze pagina!

Deel deze aflevering

2 reacties

  1. We hebben vrienden die 25 jaar geleden met hun jonge kinderen van Engeland naar de Efteling zijn geweest en de kinderen waren erg enthousiast over de pratende vuilnisbak, ook al verstonden ze geen Nederlands

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *