#53: Buienradar / 9292

12 juli 2023 - 4 minuten 46 seconden - 0 reacties

Introductie

In deze zomeraflevering van Een Beetje Nederlands praten Robin en Yvette over iets typisch Nederlands. In deze aflevering gaat het over bekende Nederlandse apps. We bespreken twee apps: Buienradar en 9292.

Luister

Transcriptie

Download de tekst (PDF)

Yvette: Hallo allemaal! Dit is Een Beetje Nederlands, dé podcast voor mensen die Nederlands leren. Wij zijn Yvette… en Robin en deze zomer doen we iets nieuws: iedere twee weken komt er een nieuwe aflevering waarin we allebei vertellen over iets typisch Nederlands. Dat is iets dat alle Nederlanders wel kennen, maar iemand die niet opgegroeid is in Nederland misschien nog niet.

Robin: Het onderwerp van vandaag is… handige apps. 

Buienradar

R: Ja! Zeg Yvette, het regende vanmiddag, ben jij droog bij de studio aangekomen?

Y: Jazeker! Ik check natuurlijk altijd even de weersverwachting voordat ik de deur uitga.

R: Heel slim. Waarschijnlijk gebruik je dan de app Buienradar, of niet?

Y: Ja, uiteraard

R: Dat is in Nederland eigenlijk ook wel echt een essentiële app. Het weer kan hier natuurlijk op ieder moment veranderen, en het is niet fijn om een regenbui op je hoofd te krijgen. Buienradar bestaat al meer dan 10 jaar en is een van de populairste apps in Nederland. Hoe werkt het: Je ziet in de app een kaart van Nederland, waar de locatie van neerslag of onweer weergegeven wordt. En je kan ook zien of het hard of zacht gaat regenen. Heel handig, dan kan je daar rekening mee houden.

Y: Ja, Ik vind het zelf ook heel handig dat je vooruit kan kijken. Dan kan ik bijvoorbeeld zien of het over een uurtje gaat regenen. Dan weet ik of ik nu kan vertrekken of beter even kan wachten als ik ergens heen moet.

R: Buienradar is niet de enige app die dit doet, Buienalarm en WeerOnline zijn andere bekende weer-apps. Buienradar was wel een van de eerste en de bekendste. Het regent natuurlijk best veel in Nederland, dus een paraplu of regenjas bij je hebben is sowieso altijd wel verstandig. Maar het is dus ook slim om een weer-app te installeren. En je weet wat we in Nederland zeggen als het regent?

Y: Nou?

R: Goed voor de plantjes.

9292

Y: Ik wil het graag met je hebben over de app 9292. Gebruik je die weleens?

R: Ja zeker, altijd als ik met de bus of de tram moet reizen.

Y: Ik ben niet heel verbaasd, want 9292 is een van de populairste apps van Nederland. Als je wil weten welk openbaar vervoer je moet nemen, dus welke bus, tram, metro of trein dan gebruik je hiervoor 9292. Dat is een app die je helpt je route te plannen van A naar B. Maar die naam is wel een beetje vreemd. Robin, heb je enig idee waar die naam 9292 vandaan komt? 

R: Hmm…. Iets met een telefoonnummer..?

Y: Ja, helemaal goed! Ik zal je even de geschiedenis van dit fenomeen uitleggen. Tot iets meer dan 30 jaar geleden moest je per vervoerder kijken hoe je moest reizen, dan moest je meerdere telefoonnummers bellen om je route te plannen. Niet heel handig. Maar in 1991 kwam daar verandering in, want meerdere bedrijven gingen samenwerken om reizigers vanaf één centraal punt te kunnen helpen om hun route te plannen: er kwam een landelijk telefoonnummer 06-9292. Het idee was dat als er betere informatie kon worden gegeven over hoe je van A naar B reist, dan zal het gebruik van het openbaar vervoer toenemen. En sindsdien heeft 9292 niet stilgestaan.

R: Vertel!

Y: Nou, in 1999 kwam er een website, je kunt het je misschien moeilijk voorstellen, maar die was eerst nog betaald. Al snel werd de website gratis gemaakt. In 2000 werd ov9292.nl gelanceerd, waarbij ov staat voor de afkorting van openbaar vervoer. In 2011 haalden ze de toevoeging ov weg en werd het 9292.nl. Zoals we de website vandaag de dag kennen. In 2017 werd de app gelanceerd.

Daarmee komen we aan het einde van deze aflevering van Een Beetje Nederlands. We hopen dat je een beetje Nederlands geleerd hebt, en tot de volgende aflevering.

Word vriend van de podcast!

Vanaf nu kan je de podcast steunen door vriend van de podcast te worden.

Word vriend van de podcast via deze pagina!

Deel deze aflevering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *