#18: Wie is Robin?

14 november 2021 - 6 minuten 3 seconden - 13 reacties

Introductie

Sinds januari van dit jaar vertel ik verhalen over allerlei onderwerpen in deze podcast. Met de hoop dat jullie er beter van leren luisteren naar de Nederlandse taal. Maar ik heb mijzelf eigenlijk nog nooit netjes voorgesteld. Ik dacht dat het misschien leuk was om iets over mijzelf en het ontstaan van deze podcast te vertellen. En vanaf nu kan je de podcast steunen door vriend te worden!

Luister

Transcriptie

Download de tekst (pdf)

Hallo allemaal, en welkom bij deze bonusaflevering van Een Beetje Nederlands. Deze aflevering gaat over… mij! Je kan de tekst van deze aflevering meelezen op de website, www.eenbeetjenederlands.nl

Sinds januari van dit jaar vertel ik jullie verhalen over de Nederlandse cultuur en interessante personen via deze podcast. Met de hoop dat jullie er beter van leren luisteren naar de  Nederlandse taal en misschien ook nog wat leren over het onderwerp van de aflevering. Maar ik heb mijzelf eigenlijk nog nooit netjes voorgesteld. Ik dacht dat het misschien leuk was om iets over mijzelf en het ontstaan van deze podcast te vertellen. En op het einde heb ik nog een aankondiging.

Ik heb via het Instagram-account van de podcast gevraagd wat jullie over mij willen weten en daar zijn veel leuke reacties op gekomen. Dus daar zal ik er een paar van behandelen vandaag.

Ik zal even met het begin beginnen. Mijn naam is Robin van der Markt en ik ben op dit moment 31 jaar oud. Ik ben geboren in Amsterdam, in het stadsdeel Amsterdam Noord. 

Ik woon ook nu nog in Amsterdam, samen met mijn vriendin. Als je goed geluisterd hebt naar de aflevering over Annie M.G. Schmidt heb je haar stem al eens gehoord. We hebben samen een kat die Teun heet. Die kat komt graag bij me liggen als ik de podcast opneem, wat heel gezellig is maar een beetje onhandig.

De eerste vraag komt van Afra via Instagram: of ik broers of zussen heb, en of we op elkaar lijken. Bedankt voor deze vraag! Ik heb één zus en ze heet Afra. Ze heeft deze vraag namelijk zelf gesteld. We lijken erg op elkaar maar mijn zus maakt nog geen podcast.

Priscilla, Sabina en Beta Liberato stelden alle drie de vraag wat mijn beroep is. Ik werk in de IT, als programmeur bij een klein bedrijf. Dus mijn vaste baan heeft helemaal niets met deze podcast te maken. Ik vind het zelf juist heel erg leuk dat ik met deze podcast nu iets doe dat helemaal niet lijkt op mijn normale werk. Om deze podcast te schrijven moet ik zelf best veel research doen, om er een interessant en kloppend verhaal van te maken. Dat is best creatief werk en ik ben er achter gekomen dat ik dat naast mijn normale werk best wel leuk vind!

Sally en Chiara vroegen waarom ik de podcast heb gemaakt. Leuke vraag! Dat zit als volgt. Ik ben zelf, net zoals jullie, ook bezig om een taal te leren. Ik ben een paar jaar geleden begonnen om Noors te leren. Ik begon met Duolingo, maar na een tijdje merkte ik dat ik meer moest oefenen met luisteren. Als ik een tekst las in het Noors snapte ik het steeds beter, maar luisteren naar gesproken Noors was nog erg moeilijk voor mij.
Ik ben toen een podcast tegengekomen waarin een Noorse man vertelt over allerlei verschillende onderwerpen op een rustige, heldere manier. Klinkt het bekend? Die podcast heeft mij geïnspireerd om een soortgelijke podcast te maken, maar dan voor het Nederlands. Ik ben aan het begin van dit jaar hiermee begonnen. Dat was natuurlijk middenin de coronapandemie, waardoor ik ‘s avonds tijd over had. Het leek me al langer leuk om iets te doen voor mensen die Nederlands proberen te leren, en dat is dus deze podcast geworden!

Volgende vraag! Ahmad vroeg of ik officieel leraar ben of dat deze podcast alleen een hobby is. Het antwoord daarop is dat ik géén leraar ben, dus deze podcast is inderdaad een hobby, ik doe dit naast mijn normale werk. Ik geef dus geen taalles en daar is deze podcast ook niet voor bedoeld. Dan heb ik meteen de vraag van Enni beantwoord: wat ik deed voordat ik met de podcast begon. Ik deed dus hetzelfde als wat ik nu doe: ik doe deze podcast naast mijn normale werk.

Daarmee kom ik ook bij de aankondiging bij deze podcast. Ik maak de podcast met veel liefde en ik vind het heel leuk dat er zo veel naar geluisterd wordt en er zo veel reacties op komen. Maar het maken van de podcast kost heel erg veel tijd, omdat ik alles zelf doe: onderwerpen bedenken, de tekst schrijven, het artwork maken, opnemen, editten, etcetera. 

De podcast is gratis en dat gaat het ook blijven. Maar wil je mij als maker steunen, dan is dat vanaf nu mogelijk. Op de website heb ik een pagina gemaakt waarmee je met een donatie vriend van de podcast kan worden. De link daarvan staat in de shownotes.

Als je de podcast een warm hart toedraagt en misschien ook wat Nederlands geleerd hebt, zou je vanaf nu dus een bijdrage kunnen leveren. De donaties zorgen er voor dat ik als maker meer tijd kan vrijmaken om de podcast nog beter te maken.

Als tijdelijke actie stuur ik naar de eerste 50 vrienden van de podcast een exclusieve sticker van de podcast! Als bedankje voor je steun.

Bedankt voor het luisteren en tot de volgende aflevering!

Word vriend van de podcast!

Vanaf nu kan je de podcast steunen door vriend van de podcast te worden. De eerste 50 vrienden van de podcast krijgen een gratis sticker thuisgestuurd!

Word vriend van de podcast via deze pagina!

Deel deze aflevering

13 reacties

 1. Bedankt voor je podcast, Robin!! Ik studeer Nederlands in China en vanwege corona werd mijn uitwisselingsprogramma naar Leiden twee keer geannuleerd. Zo zonder de bepaalde taalomgeving vind ik de taalverwerving zeer moeilijk. Bovendien zijn Chinees en Nederlands zo verschillend…Maar het is erg leuk voor mij om de podcast te vinden en ik leer er veel over Nederlandse taal en culturen van. Hoop dat ik de kans heb om naar Nederland te gaan in de toekomst!

  1. Leuk Jazzlyn! Jammer dat je uitwisselingsprogramma al 2x geannuleerd is, hopelijk lukt het binnenkort alsnog. Je Nederlands lijkt in ieder geval al goed 🙂

 2. Hello, Robin; Thank you for this podcast. Exactly as you say, listening to and understanding spoken Nederlands is the hardest part of learning this language. I am an American living in Roermond in Limburg. I shared your podcast with our “Taal Cafe” here so other buitenlanders might be helped as well. The subjects you talk about help me to know more about the history and culture of your country (which is a beautiful country & I am very happy and lucky to be here!) Sorry to write in English. If I write in Nederlands it is cheating, using Google Translate. Or it is full of errors. I appreciate you for making this available! Thank you!

  1. Dag Denise, bedankt voor je leuke bericht! En bedankt voor het delen van de podcast met het Taalcafé. Je mag hier berichten plaatsen die vol staan met fouten, of waarvoor je Translate gebruikt hebt. Dan nog is het een goede oefening om het in het Nederlands te proberen 🙂

 3. Hallo,Robin,bedankt voor je podcast,ik vind het heel leuk !Ik luister je podcast elke dag en deel iets leuks met mijn gezin .Ik hoop dat je podcast steeds beter wordt.

  1. Hallo Robin, bedankt voor je podcast. Ik luister graag naar hem.
   Je hebt gezegd, dat je ook en beetje Noors hebt geleerd en hebt van een potcast op Noors gesproken. Kan je de nam van deze potcast geven alsjeblieft?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *