#38: De Heinekenontvoering

24 november 2022 - 10 minuten 20 seconden - 5 reacties

Introductie

Deze aflevering gaat het over de bekendste crimineel van Nederland: Willem Holleeder. In 1983 ontvoerde hij Freddy Heineken, de rijkste man van Nederland. Maar dat is niet het enige dat deze Nederlandse crimineel gedaan heeft, en in deze aflevering ga ik daarover vertellen!

Luister

Transcriptie

Download de tekst (PDF)

Hallo allemaal! Welkom bij aflevering nummer 38 van Een Beetje Nederlands, de podcast voor mensen die Nederlands leren. Mijn naam is Robin en de aflevering van vandaag gaat over Willem Holleeder en de Heinekenontvoering. De tekst van deze aflevering kan je meelezen op de website van de podcast, www.eenbeetjenederlands.nl.

Deze podcast wordt gesteund door de Vrienden van de Podcast. Bedankt aan alle donateurs die de afgelopen tijd hebben bijgedragen! Wil je ook Vriend van de Podcast worden? In de shownotes kan je een link vinden met meer informatie.

Nu, door met de podcast!

In de vorige aflevering heb je kunnen horen over misdaad en straf in Nederland. Ik heb daarin uitgelegd hoe het rechtssysteem werkt in Nederland en wat voor soorten criminaliteit er voorkomen in dit land. Ik wilde graag nog een aflevering maken over criminaliteit in Nederland, waarbij ik het deze keer ga hebben over de meest bekende en beruchte crimineel van Nederland.

De man waar ik het over ga hebben is Willem Holleeder. Holleeder is in 2019 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf en zal dus de rest van zijn leven in de gevangenis blijven zitten. De gevangenis is een bekende plek voor Holleeder, want hij is in zijn leven al een aantal keer eerder veroordeeld tot gevangenisstraffen. Waarom zal je zodirect horen.

Holleeder is geboren in 1958 in Amsterdam, in de volksbuurt de Jordaan. De bijnaam van Holleeder is ‘De Neus’, vanwege zijn grote neus. Naast een grote neus heeft Holleeder ook een opvallend Amsterdams accent.
Als tiener kwam Holleeder al meerdere keren in aanraking met de politie, als onderdeel van een criminele bende waar ook jeugdvriend Cor van Hout onderdeel van was. Cor van Hout en Holleeder hebben samen op school gezeten. Cor van Hout zou later trouwen met de zus van Holleeder, waardoor hij Holleeders zwager werd. De jongens hielden zich bezig met rottigheid zoals geweld en overvallen, maar waren niet bekend als zware criminelen.

In 1983 maakt heel Nederland kennis met Holleeder en Van Hout. Samen met drie andere criminelen hadden ze twee jaar lang een plan gemaakt waarmee ze in één klap rijk zouden worden. Het plan was om iemand te ontvoeren en niet zomaar iemand, maar de rijkste persoon van Nederland. Het ging om Freddy Heineken, de directeur van bierbrouwerij Heineken.

Op een woensdagavond in november 1983 liep Freddy Heineken na een werkdag samen met zijn chauffeur vanuit zijn kantoor in het centrum van Amsterdam naar zijn auto. Plots stopt er een bestelauto met drie gewapende mannen die Heineken dwingt in te stappen. Met hoge snelheid gaan ze er vandoor, nog voordat de politie op de hoogte was. De volgende dag was het voorpaginanieuws bij alle kranten: Heineken ontvoerd! De ontvoerders eisten maar liefst 35 miljoen gulden losgeld voor Heineken, 35 miljoen gulden is ongeveer 16 miljoen euro.

Freddy Heineken en zijn chauffeur werden vastgezet in een loods in Amsterdam-West. Met handboeien zijn ze aan een muur vastgemaakt. Met briefjes en advertenties in kranten werd er door de ontvoerders onderhandeld met de politie.

Het bedrag van 35 miljoen werd drie weken na het begin van de ontvoering betaald door de bierbrouwerij. Dat was op dat moment het hoogste bedrag dat in Nederland bij een kidnapping betaald was.
Holleeder en Van Hout vluchtten met hun gedeelte van de buit naar Parijs. Daar werden de twee mannen al na een paar maanden gearresteerd. Holleeder kreeg 11 jaar gevangenisstraf voor de ontvoering. Een gedeelte van het betaalde losgeld is teruggevonden door de politie, maar lang niet alles. Holleeder heeft er een flink bedrag aan overgehouden. 

De Heinekenontvoering is door de media-aandacht een van de bekendste ontvoeringen in de Nederlandse geschiedenis. Er zijn verschillende boeken en films over verschenen.

Voordat we verder gaan, is het eerst tijd voor:

De uitdrukking van de week

De uitdrukking van deze week is: iets op je kerfstok hebben. Deze uitdrukking betekent: een verleden hebben waarin je verkeerde dingen hebt gedaan. Een misdadiger heeft bijvoorbeeld veel op zijn kerfstok. Deze uitdrukking komt van lang geleden, toen schulden bijgehouden werden op een kerfstok. Dat was letterlijk een houten stok, waarop de hoogte van de schuld in de stok gesneden werd. Bijvoorbeeld bij een cafe of herberg. Zowel de klant als de eigenaar van de plek waar je de schuld had, hadden een onderdeel van de kerfstok, die perfect bij elkaar pasten. Zo kon er bewezen worden dat de kerfstok, en dus de schuld, bij een bepaald persoon hoorde. Tegenwoordig gebruiken we al lang geen kerfstok meer, maar nog wel de uitdrukking iets op je kerfstok hebben. Dat zou je bijvoorbeeld kunnen zeggen over Holleeder, die heeft behoorlijk veel op zijn kerfstok…

In 1992 kwam Holleeder vrij uit de gevangenis na zijn veroordeling voor de Heinekenontvoering. Hij bleef niet lang om het rechte pad, al snel was Holleeder bezig met verschillende activiteiten zoals drugshandel, bedreigingen en afpersingen. Iemand afpersen betekent iemand bedreigen tot diegene zijn geld geeft. In 2006 werd Holleeder veroordeeld tot 9 jaar cel omdat hij meerdere mensen voor vele miljoenen euro’s afgeperst had. In 2012 kwam Holleeder vervroegd vrij. 


Tot 2012 was Holleeder een bekende crimineel, maar leefde hij buiten de aandacht van de media. Daarna veranderde dat en was hij regelmatig op tv, hij ging op de foto met bekende Nederlanders, en is er door een bekende rapper een nummer over hem gemaakt. Opmerkelijk, voor iemand die meerdere keren veroordeeld is voor ernstige misdrijven. Er is zelfs een Nederland woord voor bedacht, namelijk knuffelcrimineel: een crimineel die populair is bij het grote publiek en in de media.

Maar justitie was nog niet klaar met Holleeder: in 2018 werd hij opnieuw aangeklaagd. Deze keer was de aanklacht zeer serieus: tussen 2002 en 2006 zou hij opdracht gegeven hebben om 6 mensen te laten vermoorden. Slachtoffers waren rivalen van Holleeder en criminele zakenmannen waar Holleeder ruzie mee had. Een van de zes vermoorde personen was zijn zwager Cor van Hout, waarmee hij in zijn jeugd bevriend was geweest en samen mee de Heinekenontvoering gedaan had.
De rechtszaak van Holleeder heeft jaren geduurd, omdat het een complexe zaak was en er veel getuigen verhoord moesten worden. Opmerkelijk was dat twee zussen van Holleeder ook getuigd hebben, tegen Holleeder. Hier heeft een van de zussen van Willem, Astrid Holleeder, een bekend boek over geschreven, genaamd Judas.

In 2019 werd Holleeder veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, de zwaarste straf die we in Nederland kennen. Hij zit vast in de strengst beveiligde gevangenis van Nederland, de zogenaamde Extra Beveiligde Inrichting. 

Daarmee kom ik aan het einde van deze aflevering van Een Beetje Nederlands.
Een Beetje Nederlands wordt mogelijk gemaakt door de vrienden van de podcast. Ga naar de website om ook Vriend van de podcast te worden, en daarmee mij te steunen bij het maken van deze podcast. Bedankt voor het luisteren, ik hoop dat je een beetje Nederlands geleerd hebt en tot de volgende aflevering!

Word vriend van de podcast!

Vanaf nu kan je de podcast steunen door vriend van de podcast te worden. De eerste 50 vrienden van de podcast krijgen een gratis sticker thuisgestuurd!

Word vriend van de podcast via deze pagina!

Deel deze aflevering

5 reacties

  1. Hallo, Robin! Dit is interessant. Ik leer over Nederland, over deze crimineel, en ook nog meer Nederlandse taal! Ik waardeer eenbeetjenederlands.nl erg! Dank je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *