#33: Typisch Nederlands: Top 2000

27 juli 2022 - 4 minuten 45 seconden - 2 reacties

Introductie

In deze aflevering praat Robin samen met Jan Veering over iets typisch Nederlands, namelijk: De Top 2000!

Luister

Transcriptie

Robin: Hallo allemaal. Welkom bij deze aflevering van Een Beetje Nederlands, dé podcast voor mensen die Nederlands leren. Mijn naam is Robin en vandaag zit ik hier samen met Jan Veering, NT2-docent bij Hollandse Meester. Hallo Jan!

Jan: Hey Robin! Superleuk om mee te werken aan je podcast! 

R: Vandaag gaan we het hebben over iets typisch Nederlands en dat is de Top 2000.

J: Ja, inderdaad.

R: Laten we beginnen: wat is nou eigenlijk de Top 2000? 

J: Ja, de Top 2000: dat, eh… zoals het woord al zegt, het zijn 2000 liedjes en dat zijn liedjes die worden uitgezonden tussen Kerst en Oud en Nieuw.

R: Op de radio. 

J: Op de radio, ja op Radio 2. Dus van nummer 2000 tot nummer 1. En dan is volgens mij eh.. de nummer 1 wordt altijd uitgezonden op Oudjaarsdag? 

R: Ja, klopt 

J: Op 31 december. Ja. 

R: En dan wordt dus tussen Kerst en Oud en Nieuw, wordt er 24 uur per dag non-stop die nummers gedraaid op Radio 2.

J: Ja, precies. En wat dan typisch is, is dat mensen kunnen stemmen op de liedjes. Het is niet zomaar een volgorde, maar jaarlijks kan aan het eind van het jaar door een ieder een volle week worden gestemd en ja, dat is dus te horen in die 2000.  

R: Ja. Stem jij ook altijd voor de Top 2000?

J: Ik heb 1 of 2 keer gestemd, inderdaad. Maar vaak heeft het misschien een klein beetje de reputatie dat het toch iets is voor wat oudere mensen of is dat niet waar?

R: Nou, ik heb het idee dat het misschien een beetje aan het veranderen is, want er zijn bijvoorbeeld ook wel soms campagnes om bepaalde nummers in de Top 2000 te krijgen en dan zijn het vaak ook bijvoorbeeld wat nieuwere nummers of specifieke nummers die dan populair zijn tijdelijk. 

J: Ja, dat heb ik ook gehoord. Maar dat zijn eigenlijk ook een soort campagnes om te zorgen dat deze nummers hoog in die lijst eindigen. En zou dat misschien ook wat wij noemen ‘vriendjespolitiek’ zijn? Dus dat mensen eigenlijk, ja, elkaar gaan helpen om bepaalde liedjes, bepaalde nummers hoog in de lijst te laten eindigen? 

R: Ja, dat weet ik niet. Dat zou best kunnen, ja. 

J: Ja, dat heb ik wel gelezen, dus ja…

R: Wist je dat de Top 2000 al bestaat sinds 1999?

J: Oh wow!

R: Het is echt een soort Nederlandse traditie geworden, zou ik zeggen. 

J: Absoluut! Voor mij is het ook het eind van het jaar, dan denk ik: ‘even naar de radio luisteren’, uiteraard via internet kan je het ook beluisteren. Het hoort echt een beetje bij de laatste week van het jaar.

R: Ja, wat wel ook typisch is aan de Top 2000 is dat er altijd, de top 3 is bijna altijd hetzelfde. 

J: Klopt inderdaad. 

R: Denk jij dat je de top 3 van de ‘all time top nummers’ in de Top 2000 kan raden? 

J: Engelstalige nummers?

R: Ja. 

J: Engelstalig.. Nou ik weet wel, eigenlijk bijna altijd staat Bohemian Rhapsody van Queen op nummer 1. En dat is volgens mij maar een paar keer niet het geval geweest, maar bijna altijd is dat de nummer 1. En ik denk ook dat Hotel California van The Eagles zeker in de top 3 staat en heeft volgens mij ook één keer op nummer 1 gestaan. En die derde, dat weet ik even niet zeker. 

R: Ok, dat is Stairway to Heaven van Led Zeppelin.  

J: Ja, precies. 

R: En de Nederlandstalige, heb je daar een idee wat de ‘top 3 all time nummers’ zijn? 

J: Ja, ik weet ook dat een heel populair Nederlands liedje is van Boudewijn de Groot en dat nummer heet Avond. 

R: Ja. 

J: En de andere… Nou, ik denk misschien iets van de beroemde zanger Ramses Shaffy, die zal ook ongetwijfeld hoog in de Top 2000 wel staan. Hele mooie liedjes heeft hij gemaakt. 

R: Ja, Pastorale van Ramses Shaffy en Liesbeth List staat inderdaad als nummer 3 op die lijst en Het Dorp van Wim Sonneveld. 

J: Oh ja, heel mooi ook, ja. 

R: Ik zal deze nummers ook even in de shownotes zetten. 

J: Ja. Nou en wat ik zelf ook heel leuk vind, is dat je ook op televisie heb je de ‘Top 2000 a gogo’ en dat vind ik zelf heel erg leuk. Dat is een quiz waar allerlei bekende Nederlanders dan ook meedoen en muziekfragmenten moeten raden. Dat vind ik erg leuk om naar te kijken, want ik werk ook als DJ. Dus voor mij is dat ook heel erg leuk om ja, te luisteren en te kijken of ik ook deze nummers allemaal herken. 

R: Zet jij ook altijd op Oudjaarsdag de Top 2000 aan? 

J: Eh, ja. Maar ik ben niet iemand die uren achter elkaar gaat luisteren, maar als ik dan bijvoorbeeld bij mijn ouders ben, dan vind ik het heel erg leuk om het altijd op de achtergrond te hebben. Het geeft echt dat gevoel van de Kerstvakantie, van het einde van het jaar. Het is echt iets typisch Nederlands.

R: Ja, dus inderdaad: typisch Nederlands, de Top 2000.  

J: Absoluut. 

Word vriend van de podcast!

Vanaf nu kan je de podcast steunen door vriend van de podcast te worden. De eerste 50 vrienden van de podcast krijgen een gratis sticker thuisgestuurd!

Word vriend van de podcast via deze pagina!

Deel deze aflevering

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *