#42: Typisch Nederlands: Geboortekaartjes

7 februari 2023 - 5 minuten 2 seconden - 1 reactie

Introductie

In deze aflevering praat Robin samen met Mariska over iets typisch Nederlands, namelijk: Geboortekaartjes!

Luister

Transcriptie

Download de tekst (PDF)

Robin: Hallo allemaal. Welkom bij deze aflevering van Een Beetje Nederlands, dé podcast voor mensen die Nederlands leren. Mijn naam is Robin en vandaag zit ik hier samen met Mariska. NT2-docent bij Mama Dutch. Gezellig dat je er bent!

Mariska: Ja, vind ik ook, dankjewel

R: Vandaag gaan we het hebben over iets typisch Nederlands, en dat zijn geboortekaartjes. Mariska, jij hebt net een baby’tje gekregen. Heb je toen ook geboortekaartjes gestuurd?

M: Ja, zeker! Ja, geboortekaartjes is een superleuke manier om aan iedereen te laten weten dat je baby er is.

R: Aan wie heb je die kaartjes dan gestuurd?

M: Vooral aan familie en vrienden

R: En het was dus een fysiek kaartje, het was niet een e-mail of een appje ofzo. Het moet wel echt een postkaartje zijn.

M: Ja, de traditie is wel dat het echt een kaartje is dat je op de post doet. Nu is het tegenwoordig natuurlijk zo dat iedereen al weet dat je baby is geboren, via Whatsapp. Iedereen heeft al een fotootje gezien. Maar toch sturen we nog een kaartje. En het is ook leuk, want je kan het kaartje zelf ontwerpen. Dat kan natuurlijk via een website die daarvoor bestemd is. En op dat kaartje zet je dan de naam… en het gewicht van de baby… datum dat zij of hij is geboren, en de tijd dat ‘ie is geboren.

R: En ook soms wanneer gasten op bezoek mogen komen, toch? Of wanneer er een kraamfeest is.

M: Ja, dat klopt. Want je wil niet dat zomaar iedereen de hele tijd op bezoek komt. Dus meestal zet je iets van ‘bel even voordat je komt’. Gezellig dat je komt, maar laat het even weten.

R: Jij hebt dus nu net een ontwerp gemaakt voor het geboortekaartje van je dochter. Vond je dat lastig? Of vond je het makkelijk om te maken.

M: Ik vond het vooral heel leuk om te doen. Maar wat makkelijk was dit keer is dat dit mijn derde kindje is. En wij hebben alle drie de geboortekaartjes in dezelfde stijl. Ze hebben alle drie de naam voorop het kaartje met een ontwerpje. Ze hebben alle drie hetzelfde soort kaartje maar dan met een andere kleur.

R: Want ik had wel gelezen online dat veel nieuwe ouders het een beetje stressvol vinden om een geboortekaartje te ontwerpen. Omdat je toch ook wil dat het kaartje bij je past. En soms vinden mensen dat moeilijk om te maken. Wat stond er bij jullie op het kaartje? Stond er een tekening, of een plaatje van een dier of zoiets?

M: Nee, dat hadden wij niet. Dat zie je wel veel inderdaad: diertjes of sterren of manen of figuurtjes. Maar wij hadden gewoon de naam voorop met een mooie kleur en wat sterretjes eromheen. En dan op de achterkant van het kaartje een kort zinnetje. Een zinnetje met ‘welkom lief meisje’ of ‘hallo, wat fijn dat je er bent’. En dan de hele naam en geboortedatum.

R: Ik zag ook wel dat het ontwerp van de geboortekaartjes ook een beetje gevoelig is voor mode. Bijvoorbeeld in de jaren ‘80 waren engeltjes populair en hele uitgebreide tekeningen. Maar dat is nu wat minder, he?

M: Ja, wat ik nu veel zie bij vrienden ook, is dat het nu wat strakker is. Soms zelfs alleen de naam. Of heel abstracte tekeningen. Ja, dat klopt wel.

R: Maar diertjes blijven toch ook wel populair op de geboortekaartjes. Altijd goed.

M: Ja, diertjes blijven altijd goed.

R: Ja, bijvoorbeeld de ooievaar. Wat natuurlijk het symbool is van de geboorte. 

M: Ja, precies! De ooievaar blijft altijd terugkomen. Die zie je zelfs soms ook in de tuin staan. De ooievaar staat soms in de tuin bij mensen. Maar ook op het geboortekaartje, ja! En het is echt een leuke traditie, vind ik zelf, omdat je ook weer iets gaat posten natuurlijk. En mensen krijgen een kaartje. En wat er gebeurt is dat mensen ook een kaartje terugsturen. Dus als je net een baby hebt gekregen, krijg je heel veel post! En dat is superleuk. 

R: En het is ook gewoon leuk om te bewaren

M: Zeker leuk om te bewaren

R: Ok, dus: geboortekaartjes, iets typisch Nederlands?

M: Zeker!

Word vriend van de podcast!

Vanaf nu kan je de podcast steunen door vriend van de podcast te worden. De eerste 50 vrienden van de podcast krijgen een gratis sticker thuisgestuurd!

Word vriend van de podcast via deze pagina!

Deel deze aflevering

1 reactie

  1. Ik leer momenteel Nederlands en luister graag naar de podcasts. Luisteren naar de teksten helpt veel en de onderwerpen zijn interessant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *