#57: André Hazes / André Rieu

6 september 2023 - 6 minuten 31 seconden - 1 reactie

Introductie

In deze zomeraflevering van Een Beetje Nederlands praten Robin en Yvette over iets typisch Nederlands. In deze aflevering gaat het over muzikale André's. We bespreken: André Rieu en André Hazes.

Luister

Transcriptie

Download de tekst (PDF)

Robin: Hallo allemaal! Dit is Een Beetje Nederlands, dé podcast voor mensen die Nederlands leren. Wij zijn Robin… en Yvette en deze zomer doen we iets nieuws: iedere twee weken komt er een nieuwe aflevering waarin we allebei vertellen over iets typisch Nederlands. Dat is iets dat alle Nederlanders wel kennen, maar iemand die niet opgegroeid is in Nederland misschien nog niet.

Yvette: Het onderwerp van vandaag is… muzikale André’s.

Robin: Ik heb wel de betere André van de twee.

Yvette: Nou…

André Rieu

Y: De André waar ik het graag over wil hebben is André Rieu. Als Limburger heb ik een speciale band met deze André, hij is namelijk een van de bekendste Limburgse muzikanten. Hij is een violist en dirigent die wereldberoemd is met zijn Johann Strauss orkest. André Rieu werd geboren in 1949 in Maastricht en is dus een Nederlander. Heb jij André al eens live gezien?

R: Nee nog nooit, jij wel?

Y: Ik wel! Ik heb hem een keer live zien optreden in Maastricht waar hij al jarenlang enorme concerten geeft midden in de stad. Hij speelt dan met zijn grote orkest, en leidt zelf het orkest terwijl hij viool speelt.

R: En hoe was dat?

Y: Het was nogal een groot evenement. Iedereen was aan het dansen midden op het plein.

R: Hoe is hij eigenlijk zo bekend geworden?

Y: Dat ligt vooral aan hoe hij klassieke muziek heel toegankelijk maakt. Het is geen serieuze bedoeling, maar hij wil dat zijn publiek plezier heeft. Hij moedigt ze aan om te gaan dansen en mee te doen. En hij combineert klassieke muziek met lichtere, meer populaire muziek. 

Zijn concerten zijn niet bepaald bescheiden. Het decor is vaak groot en extravagant en het orkest draagt opvallende kostuums. Hij treedt vaak op pleinen en historisch belangrijke plekken. En daarmee trekt hij de hele wereld over. In Nederland zijn de optredens van hem op het Vrijthof in Maastricht erg bekend, daar speelt hij jaarlijks. Dat is het grootste plein in zijn eigen thuisstad, waar tienduizenden mensen naar hem komen kijken.

R: Is iedereen in Nederland nou dan fan van Rieu?

Y: Nou nee, en dat zit hem vooral in dat hij de klassieke muziek te licht zou opvatten. Weinig diepgang, hij zou de stukken te veel versimpelen en klassieke muziek daarmee te commercieel maken. Maar goed, zijn concerten blijven hoe dan ook uitverkopen.

R: Welk nummer van André Rieu zou je aanraden?

Y: The Second Waltz van Shostakovich is toch waar hij het meest bekend door is. En dan het liefst live op het Vrijthof in Maastricht.

R: Die gaat in de shownotes!

André Hazes

R: Ik ga het ook over een muzikale André hebben, André Hazes. Mijn André maakt andere muziek dan André Rieu, maar als ik jouw verhaal hoor zijn er toch ook wel overeenkomsten tussen de twee. De trouwe luisteraar van deze podcast heeft de naam André Hazes al weleens gehoord. In aflevering 28 heb ik het gehad over het levenslied, en André Hazes is toch wel de koning van het levenslied.

Y: Ja, ik luister niet echt vaak naar het levenslied, maar André Hazes ken ik natuurlijk wel.

R: Ik las dat André Hazes ontdekt is toen hij als klein jongetje stond te zingen op de Albert Cuypmarkt, de bekendste markt van Amsterdam. Hij stond op die markt liedjes te zingen om een beetje geld te verdienen, zodat hij een cadeautje kon kopen voor zijn moeder, die binnenkort jarig was.

Y: Wat een lief verhaal!

R: Ja he! Waar André Rieu klassieke muziek toegankelijk maakt voor iedereen, heeft Hazes dat gedaan met het levenslied. Andre Hazes komt uit een volksbuurt, de Pijp in Amsterdam. Nu is dat de meest hippe buurt van Amsterdam, maar vroeger was het nog een arme volkswijk. In de jaren 70 was Hazes nog een barman die af en toe zong, maar in de jaren 70 schreef hij een liedje waarmee hij zijn eerste hit zou scoren. Dat was Eenzame Kerst, een verdrietig nummer over een man die in zijn eentje is met kerst omdat zijn vrouw hem verlaten heeft. Dat soort onderwerpen kwamen vaker terug in de nummers van André Hazes: De dood en de liefde waren twee belangrijke onderwerpen. In de jaren 80 werd Hazes pas echt populair: hij scoorde hit na hit en werd in Nederland echt een ster.

Y: Wat was er zo bijzonder aan Hazes?

R: Nou, in tegenstelling tot de meeste zangers en zangeressen van het levenslied, is André Hazes geliefd bij een veel groter publiek. Ook mijn André was niet bescheiden, net zoals de jouwe. Hij heeft onder andere opgetreden in het Olympisch Stadion in Amsterdam, toch ook niet een klein podium. 

Hazes is in 2004 overleden en zijn afscheid was in de Amsterdam Arena, het voetbalstadion in Amsterdam, waar 40.000 mensen bij waren. Het was een eerbetoon aan een van de grootste zangers van Nederland.

Y: En welk nummer van Hazes moeten we beluisteren?

R: Hmm… ik zou zeggen Bloed, Zweet en Tranen.

Y: Ook dat zetten we in de shownotes!

André Rieu live op het Vrijthof in Maastricht: https://www.youtube.com/watch?v=vauo4o-ExoY

André Hazes – Bloed, Zweet en Tranen: https://www.youtube.com/watch?v=uel8ToMHGBM

Word vriend van de podcast!

Vanaf nu kan je de podcast steunen door vriend van de podcast te worden.

Word vriend van de podcast via deze pagina!

Deel deze aflevering

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *