#31: Typisch Nederlands: Tikkie

6 juli 2022 - 4 minuten 24 seconden - 3 reacties

Introductie

In deze aflevering praat Robin samen met Jan Veering over iets typisch Nederlands, namelijk: Tikkie!

Luister

Transcriptie

Download de tekst (PDF)

Robin: Hallo allemaal. Welkom bij deze aflevering van Een Beetje Nederlands, dé podcast voor mensen die Nederlands leren. Mijn naam is Robin en vandaag zit ik hier samen met Jan Veering, NT2-docent bij Hollandse Meester. Hoi Jan!

Jan: Hallo Robin!

R: Vandaag gaan we het hebben over een typisch Nederlands onderwerp, namelijk: Tikkies! Eh, laten we maar beginnen met: wat is eigenlijk een Tikkie. 

J: Tikkie is een app, en met die app versturen we geld naar onze vrienden of familieleden. En dat kan een heel klein bedrag zijn, of het kan een groot bedrag zijn. Het kan tot 700 euro geloof ik. Ja, wij sturen wel heel veel Tikkies, he?

R: Ja! Het is dus bedoeld om betaalverzoeken aan elkaar te kunnen sturen, he. Dan kan je daarmee dus je geld terugkrijgen.

J: Ja

R: Jij bent, net zoals ik, je bent opgegroeid in de tijd voordat er Tikkies bestonden. Dus als we dan toen geld van elkaar wilde krijgen, dan moesten we rekeningnummers uitwisselen. Of met contant geld uitwisselen. Tegenwoordig zijn er dus Tikkies, een stuk handiger.

J: Ja, absoluut. Maar ja, je merkt ook dat mensen voor alles Tikkies gaan sturen. En ook dat het voor hele kleine bedragen [gebruikt wordt] en dan krijg je een beetje gekke situaties. Dat je opeens een Tikkie krijgt, terwijl je denkt ‘oh, ik dacht dat ik dat van die persoon kreeg’. Dat biertje bijvoorbeeld

R: Dat kan wel ongemakkelijke situaties geven ja. Gebruik je zelf eigenlijk Tikkie?

J: Ja, ik gebruik zelf Tikkie erg vaak. Ik gebruik het inderdaad met vrienden samen. Ik doe ook soms voor bepaalde werkzaamheden, dan kan je ook een Tikkie vragen. Het is ontzettend makkelijk, het is snel, ik ben heel blij dat het bestaat.

R: Tikkie is ook een van de meest gebruikte Nederlandse apps, zag ik. Er worden per jaar wel miljoenen Tikkies verstuurd. Dus het is voor Nederlanders een vrij belangrijke app. Zou ik zeggen, toch?

J: Ja absoluut, het is zelfs zo dat het echt een substantief is geworden dat iedereen kent. We zeggen echt ‘ik stuur je een Tikkie’. En iedereen weet gelijk wat je er mee bedoelt. Dat merk is heel sterk geworden, net als Cola. Echt zo’n woord waarbij iedereen gelijk weet wat je er mee bedoelt.  

R: Ja, even een Tikkie sturen.

J: Ja, precies. 

R: Wat mij ook opviel, was bij de afgelopen Koningsdag, op de vrijmarkt, dat mensen ook daar vroegen om met Tikkies te betalen. Dat was mij nog niet eerder opgevallen.

J: Klopt, het is natuurlijk superhandig. Want mensen hebben heel weinig contant geld bij zich, dus zo’n Tikkie is natuurlijk heel erg handig. Ik weet ook inderdaad, dat is goed dat je dat zegt, op Koningsdag had ik ook dat een kind iets grappigs deed. Je weet dat kinderen dan bijvoorbeeld viool spelen, of allerlei dingen waarbij ze wat geld verdienen. En ja, als je dan even geen contant geld bij je hebt, nou tegenwoordig kan je dan gewoon een Tikkie even sturen. 

R: Beroemd zijn natuurlijk de 50-cent-Tikkies. Heb je er zelf wel eens één gehad?

J: Nou, ik heb wel een keer, ook lang geleden, iets gedronken met een vriend. Die zei, Jan, je krijgt… laten we lekker een biertje drinken en toen kreeg ik na afloop een Tikkie van 3 euro. Dat is toch een beetje jammer. Misschien heb jij ook wel verhalen gehoord van mensen die een leuke date hebben. Dat ze dan zeggen ‘nou, écht een leuke date’. En dan een dag later, ja, dan krijgen ze ook een Tikkie van een paar euro. Dan krijg je toch een raar gevoel. Oh, was dit eigenlijk wel een succesvolle date? 

R: Niet zo romantisch.

J: Nee, precies. En je kan je ook afvragen, heeft het iets te maken met de Nederlandse directheid. Nederlanders zijn natuurlijk bekend om dat ze direct zijn, dat we gelijk zeggen wat we van iets vinden. Is die Tikkie daar ook misschien een voorbeeld van? Dat we gewoon zonder schaamte sturen we een Tikkie van een paar euro. In andere landen zou je dat toch niet zo snel zien.

R: En dus ook misschien Nederlandse gierigheid?

J: Absoluut! Ja, we hebben toch ook de reputatie dat we gierig zijn. Kijken kijken, niet kopen. Dat kent bijna iedereen. Dat is misschien ook wel een beetje waar, denk je ook niet?

R: Ja, dat zou wel kunnen. Dus: typisch Nederlands, Tikkies?

J: Absoluut, typisch Nederlands!

Word vriend van de podcast!

Vanaf nu kan je de podcast steunen door vriend van de podcast te worden. De eerste 50 vrienden van de podcast krijgen een gratis sticker thuisgestuurd!

Word vriend van de podcast via deze pagina!

Deel deze aflevering

3 reacties

  1. Het is erg leuk om naar het bericht te luisteren,
    en dan alles nog beter te begrijpen als je het leest!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *